Ieri, Theodora a inceput o noua terapie menita sa o ajute sa comunice mai bine cu parintii ei si sa ii imbunatateasca motricitatea fina. Noile sedinte au loc in cadrul Asociatiei Invingem Autismul, un loc superb in care copiii speciali invata lucruri frumoase despre tot ce ii inconjoara si descopera lumea prin daruirea terapeutilor cu care „se joaca”.
Cand am ajuns in centru am zis ca acesta este locul potrivit pentru copilul meu: o multime de copii care lucreaza alaturi de terapeutii lor si se distreaza, leagane si trambuline, dulapuri intregi cu jucarii organizate pe „caprarii”, camere mari si aerisite, frumos impartite pe activitati, rasete de copii si voci la unison care canta cantecele despre anotimpuri si animalute.Chiar si eu am intrat in hora si am inceput sa cant ” Am o casuta mica „.
Theodora va fi atent supravegheata de psihopedagogii coordonatori ai centrului, Luciana Richardson Haloiu si Ileana Tescan, doi oameni care, asa cum ne spune mamica Theodorei, ” dau 110% in tot ceea ce fac si iubesc cu toata fiinta lor sa ajute copiii sa duca o viata cat mai simpla si frumoasa”.
Stiu ca am ajuns pe maini bune pentru ca Theodora nu a avut niciun fel de retinere in a se juca si a colabora cu Luciana si Ileana. A existat o chimie intre ele din prima clipa. Lucrurile au decurs lin, iar pitica le-a aratat cat este de isteata. Simteam cum tresare sufletul in mine de fiecare data cand auzeam „Bravo, Theodora!” , „Doamne, cat esti de desteapta!” , iar aceste laude veneau din inima, erau extrem de sincere.
Centrul Învingem Autismul este un centru multidisciplinar dedicat educației copiilor cu autism, bazate în principal pe următoarele intervenții: analiza comportamentală aplicată – Applied Behavior Analysis (ABA), logopedie, terapie ocupațională și kinetoterapie, care au recunoaștere internațională și cele mai bune rezultate în intervenția pentru copiii cu TSA. Fiecare copil lucreaza dupa un program personalizat de interventie, realizat in urma evaluarii individuale.Programul de lucru al copiilor cuprinde activități 1 la 1 (copil/tutore) de analiză comportamentală aplicată, logopedie, terapie ocupațională și kinetoterapie. Totodată copiii participă la grupuri de socializare și de joacă pe tot parcursul zilei, în cadrul cărora dobândesc abilitătăți care să îi ajute să se integreze în învățământul de masă, alături de copii cu o dezvoltare tipică.
ProiecteAceasta interventie va fi de lunga durata si benefica pentru Theodora, de aceea ii uram ” Spor la joaca si invatare placuta!”
O noua zi, o noua terapie